Mikkelin asuntomessut KeSuLVIlaisen silmin

KeSuLVIn Aleksi Graf teki tutustumiskäynnin Mikkelin asuntomessuille heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Näkökulma kohdekäynneillä oli tietenkin kiinteistöautomaatio ja energiansäästö Aleksin arkityön kautta.

Talot olivat yllättävänkin perinteisellä talotekniikalla varustettuja, mikä on linjassa mm. Omakoti Keski-Suomi 4/2017-lehden “Kotiautomaation suosio laahaa kehityksen jäljessä”-artikkelin (s.14-15) kanssa. Elinkaarikustannussäästöä oli useassa kohteessa haettu maalämpöjärjestelmillä ja energiansäästöä oli edistetty hankkimalla kotimaisia Valloxin ilmastointikoneita, joiden lämmöntalteenottojärjestelmät ovat hyvin energiatehokkaita.

Lattialämpö-, IV-kone-, lämmöntuotto- ja turvallisuusjärjestelmät olivat irrallaan toisistaan. Suomessa rakennettavissa suuremmissa kiinteistöissä on nykyään jo melkein aina keskitetty kiinteistöautomaatiojärjestelmä, joka hallitsee koko kiinteistöä. Keskitetyn järjestelmän kautta energiankäyttöä voidaan optimoida ja vikatilanteita hallitaan paremmin.

Itsenäiset järjestelmät ovat joskus parempia omakotitalossa, kun selkeät järjestelmärajat ovat helpompia hallita esim. takuuasioiden kanssa. Haastavissa tilanteissa – esimerkiksi talon kylmeneminen – keskitetty järjestelmä auttaa korjausta, kun koko talotekniikka näkyy yhdeltä ruudulta.

ABB esitteli omaa kotiautomaatioratkaisuaan rantatonttitalossa numero 5 (Wave), jossa mm. ovipuhelinjärjestelmä ja valaistus oli tuotu samaan käyttöliittymään. Järjestelmää voidaan käyttää perinteisesti painikkeista tai seinäasenteiselta ruudulta, mutta järjestelmää on mahdollista käyttää myös kännykältä. Ovipuhelin tallensi historian kaikista ovikellon soittajista, joka on kätevä turvallisuusnäkökulmasta.

Waven lattialämpöjärjestelmän huonetermostaatit olivat Uponor-järjestelmän piirissä. Uponor -järjestelmässä ei ole vielä liityntärajapintaa muiden merkkien järjestelmiin. Myös Verisuren järjestelmä on melko suljettu ja itsenäinen. Tähän voi vaikuttaa osaltaan mm. vakuutusyhtiöiden vaatimukset järjestelmien erilaisista hyväksyntäleimoista, joiden hallinta on haastavaa keskitetyissä järjestelmissä, joissa laitemerkkejä on useita.

Kotimainen kaiutinvalmistaja Genelec oli ottanut hifistelijöiden iloksi pahvisia sommittelukappaleita, joiden avulla kotona on helpompi tunnustella lupaa ostaa kaiuttimet olohuoneeseen näkösälle.

Muutamia aurinkojärjestelmiä näkyi katoilla. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamkin kontilla pystyi katsomaan reaaliajassa jopa euromääräisiä tuottoja isolta ruudulta.

Kuvia asuntomessuilta
Konehuone, jossa sai vierailla. Lattia oli kaukaloelementistä (yksi yhtenäinen allas) tehty mahdollisten vesivuotojen ja huoltotöiden varalle.
Piiloasennus oli mielenkiintoinen. Ilmankierrosta ei ollut tarkempaa kuvausta.
Vahvaselän pihan erikoisuutena on InterGreens-puttigriini.

 

 

 

 

 

 

Kuvat ja teksti Aleksi Graf

 

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi